Odmiany pomidorów – na jakiej zasadzie je wyróżniamy?

Pomidory wywodzą się z terenów Ameryki Południowej lub środkowej, a dzisiaj trudno jest sobie wyobrazić polskie stoły bez nich. Choć stanowią podstawę naszych kanapek czy sałatek, na co dzień nie zdajemy sobie sprawy z wielości odmian, jakie można znaleźć na rynku. Pomidory można podzielić pod względem koloru, wielkości czy rodzaju uprawy. Warto zapoznać się z podstawowymi informacji na ich temat, ponieważ inne pomidory sprawdzają się w sałatkach, a inne nadają się do suszenia lub do przetworzenia na sok czy przecier.
Odmiany pomidorów ze względu na wielkość
Wielkość to bez wątpienia najpopularniejsze kryterium, pod jakim spoglądamy na odmiany pomidorów. Wyróżniamy drobnoowocowe, średnioowocowe i wielkoowocowe, a każda z tych grup obejmuje kilka odmian.
Pomidory drobnoowocowe
Pomidory drobnoowocowe są bardzo popularne jako składnik sałatek, dekoracja dań lub jako przekąska. Sprawdzają się także w przygotowywaniu przetworów. Możemy je zamarynować lub ukisić. Wyróżniamy wśród nich:
• Pomidory koktajlowe – osiągają średnicę około 3-4 cm. Są słodkie i bardzo soczyste. Można wśród nich dodatkowo wyróżnić typ cherry oraz plum.
• Pomidory daktylowe – ich nazwa nawiązuje do ich wydłużonego kształtu. Są zwarte i słodkie.
Pomidory średnioowocowe
Pomidory średnioowocowe to najliczniejsza grupa, w której możemy znaleźć odmiany, jakie na co dzień wybieramy w sklepach lub uprawiamy w ogródkach. Można wśród nich wyróżnić między innymi:
• Odmianę atol – podstawowy wybór do uprawy amatorskiej. Owoce są kuliste o zwartym, ale soczystym miąższu. Można położyć je na kanapki dodać do sałatek lub przeznaczyć na przetwory czy zupy.
• Odmianę Brylant – pomidory wczesne. Ich owoce są intensywnie czerwone i bardzo smaczne.
• Odmianę Krakus – pomidory średnio późne. Owoce są kuliste, mięsiste i smaczne. Mogą być używane na surowo jako datek do kanapek czy sałatki, a także do przygotowania przetworów.
• Odmianę San Marzano – owoce mają wydłużony kształt, ze względu na który nazywane są gruszkowymi. Są mocno czerwone, a ich miąższ zawiera niewiele pestek. Doskonale smakują jako element dań podawanych na ciepło. Podczas obróbki termicznej zachowują kształt, dzięki czemu sprawdzają się pasteryzowane w całości bez skórki.
Pomidory wielkoowocowe
Pomidory wielkoowocowe obejmują odmiany, których owoce znacznie przekraczają 200 g wagi. Należą do nich:
• Pomidory Bawole Serce – owoce mają charakterystyczny kształt przypominający serce. Są słodkie, mięsiste i zawierają mało pestek. Doskonale smakują na surowo, ale można z nich także przygotować przetwory, sosy czy zupę.
• Pomidory Gargamele – bardzo duże owoce o masie od 500 do 700 g. Są bardzo soczyste i intensywnie czerwone. Po pokrojeniu pozostają zwarte, dlatego bardzo dobrze prezentują się na kanapkach. Można z nich także przygotować sok, przecier lub zupę. Ze względu na wielkość bardzo dobrze nadają się także do faszerowania. Można je wypełnić mięsem czy ryżem.
Inne kryteria podziału
Popularnością cieszy się także kryterium kolor. Jest to drugi najprostszy podział do przeprowadzenia już na pierwszy rzut oka. Wyróżniamy odmiany:
• żółte i pomarańczowe,
• zielone,
• czekoladowe i czarne,
• tygrysie.
Z kolei kryterium sposobu uprawy zwraca szczególnie uwagę osób zajmujących się uprawą pomidorów. Zarówno na większą skalę, jak i tych sadzących kilka krzaczków w ogrodzie. Pod tym względem wyróżniamy pomidory:
• gruntowe,
• szklarniowe,
• uprawiane w tunelach bądź pod folią.
Najnowsze komentarze